‘Jij bent écht geen spat veranderd!’

Stel je komt iemand na een jaar pas weer tegen en hij of zij zegt: “Wauw, jij bent ook niets veranderd!”. Denk eens na of je dat als een compliment ziet … of net niet. Als zo’n opmerking over je uiterlijk gaat, bedoelen mensen natuurlijk dat je er nog even goed uitziet als vorig jaar. 

Lees verder…

Mislukking gegarandeerd!

De enige garantie voor mislukking is om te stoppen met proberen. Succes kan misschien nooit gegarandeerd worden, bij mislukking kan dat wel. Je hoeft alleen maar te stoppen met proberen en de rest gaat vanzelf. Easy peasy, nietwaar?

Lees verder…

Hoe ver ben jij al gekomen?

Als je terug kijkt van waar je komt en je ziet hoe ver je al bent gekomen, vind je het dan wel goed zo en stop je? Of ga je door voor meer? Je bent immers al een stuk op weg, waarom dan die weg dan niet afmaken?

Lees verder…

Schrijf je doelen op!

Je doelen opschrijven en regelmatig herlezen is een krachtige methode om je focus te behouden en gemotiveerd te blijven. Je zou dus denken dat we vanaf nu allemaal onze doelen op die manier gaan behalen. Helaas is dat niet voor iedereen even gemakkelijk als simpel.

Lees verder…

Pas jij in het plaatje?

Op de een of andere manier proberen we regelmatig in een plaatje te passen zoals we denken dat ons leven hoort te zijn. Maar soms voelt het alsof je een vierkant blokje in een rond gaatje probeert te wringen. Herkenbaar?

Lees verder…

Wat is coaching?

Coaching gaat ook al lang niet meer over problemen. Je hoeft geen probleem te hebben om met een coach samen te werken. Als je op tijd een uitdaging of verlangen signaleert, kun je al met een coach aan de slag.

Lees verder…

Aha (moment)

Eureka, eye openers, aha momenten, het licht zien, wie houdt er niet van? Het moment waarop je de oplossing ziet waardoor je ontdekt hoe het beter kan. Een mens is nu eenmaal gericht op verbetering van zichzelf en zijn omstandigheden. 

Lees verder…

Happy New Year

Nieuwjaar is voor velen onder ons een aanzet tot een keerpunt in ons leven, door middel van een goed voornemen. De een wil stoppen met roken, de ander gaat op dieet, weer een ander wil meer gaan sporten. Allemaal doelen om af te wijken van een gewoonte die we niet meer willen.

Lees verder…

Doodlopende weg

U wilt hier rechtdoor … mag dat? Natuurlijk mag dat. Maar ver zul je niet komen. Gelukkig geeft dit verkeersbord jou op tijd een waarschuwing dat de weg rechtdoor dood loopt. In je leven krijg je helaas niet altijd zo’n waarschuwing vooraf.

Lees verder…

Al is de leugen nog zo snel…

Daar waar ik mensen mag helpen die op een keerpunt in hun leven staan, is de betekenis van dit gezegde inmiddels duidelijk. Als ik aan het begin van onze samenwerking zeg dat ze al lang weten wat ze écht willen, kijken ze me steevast vreemd aan.

Lees verder…

Maak van een keerpunt geen rotonde

Een keerpunt in je leven ontstaat als je op een punt komt waar je beseft dat je een andere weg moet kiezen om verder te gaan, omdat de weg die je eerder gekozen hebt niet de juiste voor jou blijkt te zijn.

Lees verder…

Geld maakt niet gelukkig…

Bullshit, zeg ik dan. Dat zeg je waarschijnlijk omdat iemand jou dat ooit verteld heeft en je dat voor waarheid hebt geslikt. Omdat je toen nog niet wist wat het echt betekende, of je het nog niet met iets anders kon vergelijken.

Lees verder…

Hoe zou jij je leven omschrijven?

Als jij jouw leven in de schijnwerpers zou zetten, wat is dan de kleur van de spots die op jouw leven schijnen? Rood, dat je een warm en gelukkig gevoel geeft? Blauw, alsof het koel en afstandelijk is? Geel, met een gevoel van hoop en groei?

Lees verder…

De kracht van luisteren en vragen stellen

Als ik mensen zeg dat ze de antwoorden op hun vragen al lang weten, dat ze alles al in zich hebben om hun weg te vinden, kijken ze me vaak vreemd aan. ‘Waarom zit ik dan hier, bij jou? Ik heb toch echt hulp nodig!’.

Lees verder…

Als je doet wat je hart je ingeeft, word je het gelukkigst

Als je doet wat je hart je ingeeft, word je het gelukkigst. Dat klinkt simpel, bijna vanzelfsprekend, maar in de praktijk is het makkelijker gezegd dan gedaan.

Lees verder…

Het licht aan het einde van de tunnel

Al eens door een heel lange tunnel gereden? Als we vroeger met de auto naar Italië op vakantie gingen en door van die lange tunnels reden, kreeg ik altijd een apart gevoel. Spannend als we de tunnel in gingen maar een opluchting als we er weer uit reden.

Lees verder…

Wat ben jij waard?

Wauw, wat een vraag? Maar wel iets om eens over na te denken. Als je iets waardevols verkoopt, zoals je huis, je auto, noem maar op, hoe bepaal je dan een prijs? Je denkt na over de waarde vanuit jouw standpunt, maar ook vanuit het standpunt van de potentiële koper.

Lees verder…

Jouw biografie?

Je ziet ze wel eens voorbij komen, biografieën van bekende of beroemde mensen. Met een beschrijving van hun leven van begin tot einde. Als je iets met zo iemand hebt, kan dat heel interessant en inspirerend zijn.

Lees verder…

‘Gefeliciteerd, u bent officieel genezen!’

‘Gefeliciteerd, u bent officieel genezen!’, was de boodschap van mijn psychologe. ‘Heel veel succes en maak er wat van!’. Even later stond ik op de stoep buiten de praktijk, gezicht in de zon en het enige wat ik kon denken was: en wat nu?

Lees verder…

De wonderen zijn de wereld nog niet uit!

Natuurlijk. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, niet alle dromen zijn bedrog en geluk bestaat zeker nog. En ja, het kan ook jou overkomen dat het eens goed mee zit zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Het is je van harte gegund!

Lees verder…

Stel dat het lukt…

Vraag je je dat wel eens af? Stel dat het lukt om die diep gekoesterde droom of wens uit te laten komen? Hoe zou je je dan voelen?

Lees verder…

Een ogenblik geduld alstublieft…

Ons leven bestaat voor een deel uit wachten. We wachten op de bus, we wachten op ons loon, we wachten op afspraken, resultaten, ga zo maar door. Wachten doe je vooral als je geen invloed kunt uitoefenen op wat er komen gaat.

Lees verder…

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet…

Heb je wel eens het gevoel dat je je blind staart op een probleem? Dat je het écht niet ziet? Dat je de neiging hebt om iemand te vragen om er eens van zijn of haar kant naar te kijken? En dat die iemand dan iets heel simpels zegt en jij denkt: Ja hallooo! Dat ik daar nou niet aan gedacht heb!

Lees verder…

Rotte fundering? Vervuilde grond?

Tja, daar ga je dus geen huis op bouwen. Want je bent wel zo wijs dat je weet dat dat nooit goed zal aflopen. Je huis kan verzakken, muren kunnen scheuren en in het ergste geval stort je huis volledig in.

Lees verder…

Management Assistant Day 2019

Vandaag wordt Management Assistant Day oftewel ‘secretaressedag’ gevierd. In een wereld van steeds meer fancy titels voor “gewone” beroepen, maak ik bij deze titel een uitzondering.

Lees verder…

Sta eens even stil bij… jouw handleiding

Mijn handleiding, zul je denken? Ja, JOUW handleiding. Want als coach zie ik dat veel mensen hun handleiding niet of nauwelijks kennen. En ook niet of nauwelijks de tijd nemen om hem door te lezen (als ze hem überhaupt nog kunnen vinden).

Lees verder…

Ik ga op reis en ik neem mee… mijn coach!

Huh? Jazeker, mijn coach. Niet naar Spanje of Italië, nee, ik bedoel een andere reis. Een enkeltje Persoonlijke Groei, de mooiste bestemming die ik ken. Ja, je leest het goed: een enkeltje, want deze reis gaat alleen vooruit.

Lees verder…

Je leeft je leven volgens JOUW waarheid

Je leeft je leven volgens JOUW waarheid, omdat DE waarheid gewoonweg niet bestaat. Akkoord? Oké, de uitzondering bevestigt de regel, ik weet het, maar leven we ons leven op basis van uitzonderingen of op basis van regels?

Lees verder…

Bewustwording

Bewustwording is onlosmakelijk verbonden met LEREN en GROEI. Dat is ook de reden waarom ACHTERAF vaak pas duidelijk wordt waarom iets moest gebeuren om je daar te brengen waar je nu bent.

Lees verder…

Dromen waarmaken

Als je een droom waar wilt maken, moet je wakker worden. Niet alleen fysiek wakker worden, maar ook mentaal. Dat betekent dat je je bewust moet worden van wat je wilt en op zoek moet gaan naar de manier om dat te bereiken.

Lees verder…

Waarom falen mensen?

Er is een groot verschil tussen de mensen die jou het beste toewensen dat ZIJ voor jou belangrijk vinden en de mensen die jou het beste toewensen dat JIJ voor jezelf belangrijk vindt…

Lees verder…

Wat is leiderschap?

Ooit gerealiseerd wat een leider is? En dat jij er wellicht ook eentje bent? Leiderschap heeft alles te maken met het inspireren van mensen met een zelfde doel.

Lees verder…

[TIP 4] – Hoe hoog scoor jij in jouw leven?

Kijk eens in de figuur bij deze blog. Je ziet de 7 niveaus van bewustzijn uitgezet tegen een berg, waarbij niveaus 1 en 2 onderaan de… Lees verder

[TIP 3] – De 7 niveaus van bewustzijn

In mijn voorgaande blogs in deze serie heb je kunnen lezen dat de kwaliteit van je leven afhangt van de harmonie tussen deze vijf… Lees verder

[TIP 2] – De kwaliteit van jouw leven

De kwaliteit van je leven wordt bepaald door de kwaliteit van 5 afzonderlijke levensgebieden. Of beter: de… Lees verder

[TIP 1] – Hoe (goed) gaat het met jou?

Als ik jou vraag hoe het met je gaat, antwoord je waarschijnlijk: “Goed”. Zonder echt na te denken. Want als je… Lees verder

[TIP 10] – Authentieke leiders: oordelen niet

Authentieke leiders oordelen niet over anderen, omdat ze verder kijken dan de buitenkant van woorden en… Lees verder

[TIP 9] – Authentieke leiders: hebben structuur en routine

Structuur is gebaseerd op routine en routine volgt na het verankeren van een verandering of ontwikkeling. We spreken dan over een… Lees verder

[TIP 8] – Authentieke leiders: vervallen niet in drama

Ze zoeken graag de diepte in gesprekken op en gaan niet voor roddels, snel gewin of emotioneel nieuws. Ze gebruiken geen… Lees verder

[TIP 7] – Authentieke leiders: bouwen teams en creëren gemeenschappen

Een van de eerste zaken waar mensen vaak naar zoeken in hun werkomgeving is een gevoel van collegialiteit, samenwerking en… Lees verder

[TIP 6] – Authentieke leiders: zorgen voor zichzelf

Zorgen voor je zelf is een teken van zelfrespect. Je kunt geen grote dingen op het werk doen als je je niet… Lees verder

[TIP 5] – Authentieke leiders: zijn moedig

Er is veel moed nodig om tegen de menigte in te gaan. En er is veel innerlijke kracht nodig om te doen wat jij… Lees verder

[TIP 4] – Authentieke leiders: hebben een stevige ruggegraat

Zij handelen naar hun woorden en leven naar hun waardes. Zij tonen een stevig karakter. Mensen vertrouwen, respecteren en luisteren naar… Lees verder

[TIP 3] – Authentieke leiders: leiden vanuit het hart

Leiderschap gaat over mensen. De beste leiders zijn niet bang om hun kwetsbare kant te laten zien. Zij zijn oprecht geïnteresseerd in… Lees verder

[TIP 2] – Authentieke leiders: spreken hun waarheid

Hoe vaak slikken wij onze waarheid in of zeggen we dingen om anderen te plezieren of een goede indruk te maken? Authentieke leiders zijn… Lees verder

[TIP 1] – Authentiek leiderschap – Deel 1

Zelfkennis is mogelijk een van de minst besproken leiderschaps competenties, maar waarschijnlijk wel een van de… Lees verder

[TIP 25] – Deel 15: Zelfevaluatie

Beoordeel van gedrag in het licht van je waarden en prioriteiten. Zie je patronen in je gedrag? Beoordeel die patronen in het… Lees verder

[TIP 24] – Deel 14: Hou rekening met omstandigheden

Bepaal wanneer je als leider een persoonlijkheidskenmerk in je voordeel moet gebruiken en wanneer het het beste is om het… Lees verder

[TIP 23] – Deel 13: Omgaan met cultuur

Cultuur gaat in essentie over gedrag van medewerkers in een organisatie. Leiderschap gaat over de vraag hoe leiders en medewerkers met elkaar… Lees verder

[TIP 22] – Deel 12b: Een stappenplan voor een 360 graden feedback

Positieve en constructieve feedback mag je zien als een geschenk. Iedereen wil het morgen graag beter doen dan vandaag en daarbij speelt het… Lees verder

[TIP 21] – Deel 12a: Wat zit er in een 360 graden feedback?

Wanneer slechts één iemand feedback geeft wordt dit eendimensionale feedback genoemd. Als degene die beoordeeld word zelf ook mee mag… Lees verder

[TIP 20] – Deel 12: De 360 graden leiderschapsbeoordeling

Deze tool benadrukt uw leiderschapskwaliteiten, waaronder uitvoering, communicatie, personeelsbeheer, enzovoort. Dit biedt een… Lees verder

[TIP 19] – Deel 11: Objectiviteit

Ed J. Baas: “In de literatuur over leiderschap wordt niet of nauwelijks gesproken over de beslisruimte van de leider. Beslisruimte is de mogelijkheid om… Lees verder

[TIP 18] – Deel 10: Risico’s inschatten

Succesvolle leiders begrijpen en accepteren dat het nemen van risico’s bij hun functie en taken hoort. Elke verandering die ze… Lees verder

[TIP 17] – Deel 9a: Authentiek leiderschap

“Authenticiteit begint met jezelf te aanvaarden zoals je bent, en volledig met jezelf in verbinding te zijn. Dat betekent niet zozeer “doen en laten wat je… Lees verder

[TIP 16] – Deel 9: Openheid

Een deel van de rol als leider is om een effectief team op te bouwen. Vraag de teamleden hoe je ze kunt ondersteunen in hun… Lees verder

[TIP 15] – Deel 8: Fouten toegeven

Veel leiders zien excuses als een teken van zwakte. Dat is een misvatting. Moeilijke momenten maken vaak deel uit van… Lees verder

[TIP 14] – Deel 7a: Emotionele intelligentie

Je EQ is je emotionele intelligentie: op welke manier jij omgaat met emoties van jezelf en van anderen. De hoogte van je EQ wordt… Lees verder

[TIP 13] – Deel 7: Beheer van emoties

Het is normaal dat werknemers de emoties van leiders op het werk observeren en beoordelen. Hoe zullen ze reageren op een belangrijke… Lees verder

[TIP 12] – Deel 6a: Drie soorten nieuwsgierigheid

Nieuwsgierigheid dient vooral om “the bigger picture” te kunnen zien, “out of the box” te kunnen denken en een blik te krijgen op mogelijke… Lees verder

[TIP 11] – Deel 6: Zelfbewuste leiders zijn nieuwsgierig

“Nieuwsgierigheid staat aan de basis van organisatorische vernieuwing en persoonlijke ontwikkeling. Nieuwsgierig zijn betekent… Lees verder

[TIP 10] – Deel 5: Zelfbewuste leiders vragen om feedback

Leiders die op weg zijn naar zelfbewustzijn, moeten contact hebben met anderen in de organisatie om hen te helpen beoordelen hoe ze het… Lees verder

[TIP 9] – Deel 4: Zelfbewuste leiders kennen hun grenzen

Iedereen heeft grenzen. Ook al willen we ons daartegen verzetten en proberen we onze grenzen te negeren of forceren, ze zijn er nog… Lees verder

[TIP 8] – Deel 3: Zelfbewuste leiders leiden met hun sterke punten

Je sterke punten kunnen en durven erkennen is het niet arrogant. Iemand die zijn sterke punten begrijpt is niet inherent egoïstisch; hij is… Lees verder

[TIP 7] – Deel 2e: Verbetering in communicatie en gedrag door coaching op comfortzone

Bekijk het Johari venster nog eens. Het doel van het Johari venster is het verbeteren van samenwerking, door het vergroten van… Lees verder

[TIP 6] – Deel 2d: Verbetering in communicatie en gedrag door zelfonthulling

ZELFONTHULLING is één van de manieren om de Open Ruimte verder te vergroten, door meer over jezelf te delen van wat je eerder voor anderen… Lees verder

[TIP 5] – Deel 2c: Verbetering in communicatie en gedrag door feedback

Feedback is één van de middelen om de Open Ruimte te vergroten, door jouw Blinde Vlek te leren kennen; hierdoor verschuiven de voor jou niet zichtbare… Lees verder

[TIP 4] – Deel 2b: Verbeterpunten in communicatie en gedrag

Een van de tools om meer inzicht te krijgen in je zwakke punten, is het Johari venster. Met deze krachtige communicatie en coaching tool krijg je inzicht in… Lees verder

[TIP 3] – Deel 2a: Johari-venster

Een van de tools om meer inzicht te krijgen in je zwakke punten, is het Johari venster. Met deze krachtige communicatie en coaching tool krijg je inzicht in… Lees verder

[TIP 2] – Zelfbewuste leiders herkennen hun zwakke punten

Niemand wil graag toegeven dat hij zwakheden heeft, maar die hebben we nu eenmaal allemaal, dat is uiteindelijk wat ons… Lees verder

[TIP 1] – Begrijp je emotionele impact op anderen

Zelfbewuste mensen begrijpen hun eigen emoties en acties en de impact van hun emoties en acties op anderen. Dat klinkt eenvoudig, maar de… Lees verder

[TIP 5] – Zelfbewust leiderschap (deel 5)

Goed leiderschap is gebaseerd op inspiratie en invloed. Invloed is BEWUSTZIJN. Weten wat er in je gebeurt en wat er… Lees verder

[TIP 4] – Zelfbewust leiderschap (deel 4)

Anekdote: “Ik ben de oudste van drie kinderen. Toen ik eens ruzie had met mijn vader, vertelde hij me… Lees verder

[TIP 3] – Zelfbewust leiderschap (deel 3)

Waarom is zelfbewustzijn belangrijk voor leiders? Goede leiders moeten niet alleen kunnen inspireren maar moeten ook… Lees verder

[TIP 2] – Zelfbewust leiderschap (deel 2)

Onderzoek laat zien dat veel leidinggevenden best goed zijn in de taak- en resultaatgerichte aspecten van hun werk, maar… Lees verder

[TIP 1] – Zelfbewust leiderschap (deel 1)

Over het algemeen wordt er onderscheid gemaakt tussen managers en leiders. Beiden geven leiding en hebben dus te maken met… Lees verder