[INSPIRATIETIP] Pas jij in het plaatje?

Op de een of andere manier proberen we regelmatig in een plaatje te passen zoals we denken dat ons leven hoort te zijn. Maar soms voelt het alsof je een vierkant blokje in een rond gaatje probeert te wringen. Herkenbaar?

Waar komt dat plaatje eigenlijk vandaan? Toen je werd geboren was dat plaatje er nog niet. Althans, zeker niet in JOUW hoofd. Misschien wel in het hoofd van je ouders en andere mensen in jouw omgeving, en heb je daarmee zelf een plaatje in je eigen hoofd samengesteld.

Het is dus belangrijk om te weten waar dat plaatje in jouw hoofd vandaan komt en of dat wel echt is hoe jouw leven er uit zou moeten zien..Hoe weet je of dat plaatje nou echt bij jou hoort? Dat is simpel: dat kun je voelen. Helaas hebben we niet of nauwelijks geleerd om op ons gevoel af te gaan en onze gevoelens te onderzoeken, anders zou dat plaatje er waarschijnlijk heel anders uitzien. Maar er is goed nieuws: het is nooit te laat om iets nieuws te leren!

Voelen of iets goed voor je is (of niet) is in onze westelijke samenleving niet zo’n betrouwbare bron van informatie. Dat komt omdat we nooit geleerd hebben om naar ons gevoel te luisteren en al helemaal niet om er op te vertrouwen. Dat betekent echter niet dat je die kwaliteit niet alsnog kunt ontwikkelen.

Nu kun je globaal twee soorten gevoelens hebben: enerzijds op basis van je intuïtie, die je vertelt wat wel of niet goed voor je is. Anderzijds op basis van je emoties, die je vanuit eerdere ervaringen proberen te sturen. Intuïtie gaat over je toekomst, emoties over je verleden. Intuïtie ontstaat van binnenuit, emoties ontstaan van buitenaf (veelal door triggers). Intuïtie leidt jou vooruit, emoties houden je vaak tegen. Het is dus belangrijk om het verschil tussen beiden te weten.

Een voorbeeld: Je wilt je baan opzeggen en zelfstandig worden. Je intuïtie zegt dat dat goed voor je is, dat je daar je voldoening in zult vinden, dat je dat kunt en er succesvol in zult zijn. Een goed gevoel over de toekomst dus. Echter, je emoties duiken vanuit je onderbewustzijn op en geven jouw minder positieve gevoelens gebaseerd op wat je in je verleden ervaren hebt. Ook voorbeelden van mislukkingen van anderen in hun poging zelfstandig te worden en verder alles wat je over dit onderwerp in je geheugen hebt zitten, worden gebruikt om je angst en onzekerheid in te boezemen en je te doen afzien van je voornemen. Als je het verschil tussen emoties en intuïtie weet, kun je je emoties onder controle krijgen en je vooral focussen op je intuïtie, wat een dieper liggend verlangen koestert. Zo zijn er meer voorbeelden te vinden waarin je herkent waar je gevoelens vandaan komen en hoe je daar meer controle over kunt krijgen.

Deel deze Inspiratiepost: