[INSPIRATIEPOST] Prikkels

De prikkels die wij tegenwoordig binnen één dag krijgen, kregen mensen vroeger (rond 1800) verspreid over een heel heel jaar.

Oeps. Wat moet dat toen relaxed zijn geweest ….

Tegenwoordig gaan we vaak, meestal zonder na te denken, in al die prikkels mee. We hebben meer dan eens de behoefte om overal op te reageren en op zijn minst onze mening over elk onderwerp te delen. Intussen beseffen we niet hoeveel energie ons dit kost en hoe weinig resultaat ons dit oplevert.

Ik bekijk het inmiddels anders. Dat je een prikkel krijgt wil namelijk niet zeggen dat je er ook iets mee moet doen. Dat bepaal je uiteindelijk zelf.

Open de krant, surf op Internet, blader door social media, overal vind je prikkels. En wees eens eerlijk, met welke prikkels kun je écht iets doen? Behalve er over (mee)praten en die prikkels dan doorgeven aan een ander?

“Heb je dat gelezen?”
“Heb je dat gehoord?”
“Wat vind jij daar nu van?”

Welke prikkels leveren mij nou iets op waardoor ze de moeite waard zijn om erop te reageren? Betrekkelijk weinig, denk ik. Dus de rest van die prikkels probeer ik zo veel mogelijk te negeren. Ofwel: ik geef er niks om, trek me er niks van aan, ik kan er niks mee. Wat een zee van rust vind ik dan… en wat een voldoening als ik die rust kan gebruiken voor mezelf, mijn ontwikkeling, mijn groei. Want daar heb ik wél iets aan…

Deel deze Inspiratiepost: