[INSPIRATIEPOST] Pas jij jezelf ook (te) makkelijk aan?

Verander jezelf niet zodat andere mensen je aardig vinden.
Wees jezelf zodat de juiste mensen van je zullen houden.

Jezelf aanpassen aan de mensen om je heen werkt net zoals liegen:
Je moet continu onthouden wat je gezegd hebt om de volgende keer hetzelfde te zeggen. En vergeet je dat een keer te doen, dan val je meteen door de mand. Erg vermoeiend dus, en als je niet oplet weet je op een gegeven moment niet eens meer wat het is om jezelf te zijn. Dat is mij overkomen.

Ik was een people pleaser omdat ik (onbewust) dacht dat ik die mensen allemaal nodig had. Of beter gezegd: dat ik hun aandacht, hun goedkeuring, hun liefde (op welke manier dan ook) nodig had. Tot ik door de mand viel tijdens een gesprek met mijn psychologe. Die klap kwam hard aan, maar (zo bleek later) dat was ook wel nodig om mij eens goed wakker te schudden.

Daarna begon mijn zoektocht naar wie ik zelf was. Een zoektocht naar mijn authentieke zelf. Want die was ik door de jaren heen vergeten. Niet kwijtgeraakt, maar vergeten. Begraven onder lagen van maskers. Dat werd dus eens flink tijd om die maskers “af te pellen”, zoals je een ui kunt pellen om bij de kern te komen. Het was een moeilijk en vooral confronterende oefening, maar het is gelukt. Of misschien moet ik zeggen: het lukt nog steeds?

Wat heb ik geleerd?
Ik ben altijd een werk in uitvoering.
Always a work in progress.
Zo lang ik maar stappen blijf nemen, kom ik er wel.
Elke dag een stap in de juiste richting.

Richting is belangrijker dan een doel.
De reis is belangrijker dan de bestemming.
Ja, zelfs een reis met omwegen, obstakels en moeilijkheden…

En jij?
Ben jij ook op weg naar je authentieke zelf?
Kun je daar wat inspiratie bij gebruiken?

Deel deze Inspiratiepost: