[INSPIRATIEPOST] Hoe kun je bang zijn voor iets dat je niet kent?

Dat bestaat natuurlijk niet.
Wat je wél kunt doen is kijken in jouw herinneringen en zoeken naar iets dat lijkt op dat wat je niet kent. De emoties bij die herinneringen vertellen je dan of je angst moet hebben of niet. Maar het blijft onbekend en dus weet je pas of je angst gerechtvaardigd is als je het leert kennen.

Wanneer je iets voorgeschoteld krijgt dat je niet kent, werkt dat hetzelfde. Je ziet een gerecht en probeert je een voorstelling te maken van hoe het smaakt. Die voorstelling is gebaseerd op jouw herinneringen, meer heb je niet. Dat zijn dus jouw eerdere ervaringen en die van anderen waarover je gehoord of gelezen hebt. Maar een eigen mening over de smaak krijg je pas als jij zelf geproefd hebt. Tot die tijd baseer je je keuze op jouw verleden en dat van anderen.

Net zoals je nooit iets nieuws leert eten als je nooit iets nieuws proeft, zul je ook nooit nieuwe ervaringen opdoen als je niet “aan het leven proeft”. Met als gevolg dat je rondjes draait in je verleden en alles wat daar uit volgt: jouw comfortzone.

Is dat een probleem?
Nee, zolang je voor al je vragen en problemen ook een antwoord en een oplossing in je comfortzone vindt. Maar helaas komen vragen en problemen niet altijd met antwoorden die in jouw comfortzone liggen. Soms liggen de antwoorden daarbuiten, in onbekend gebied. Dan sta je voor de keuze om iets onbekends te leren kennen of met een probleem te leren leven. De keuze is aan jou.

Deel deze Inspiratiepost: