[INSPIRATIEPOST] Geluk wordt gevonden wanneer je stopt met jezelf te vergelijken met andere mensen.

Geluk wordt gevonden wanneer je stopt met jezelf te vergelijken met andere mensen.

Je kunt appels niet met peren vergelijken, toch?

Maar wist je dit ook?

Je kunt appels ook niet met appels vergelijken!

Als je twee appels met elkaar wilt vergelijken, waarop vergelijk je dan?
???? kleur?
???? smaak?
???? grootte?
???? vorm?
???? toepassing voor consumptie?
???? enzovoort?

Kun je twee appels op álle eigenschappen met elkaar vergelijken en dan bepalen welke beter is?

Nee toch?

Zo werkt het met mensen ook.

Daar kom je nog veel meer eigenschappen tegen waarop je kunt vergelijken. Het is dan onmogelijk om te zeggen wie op álle vlakken beter is dan een ander. En toch doen we het. Althans, doen we een poging. Waarbij we ons vergelijken op één of enkele eigenschappen en dan ook nog niet eens op onze beste eigenschappen. Tja, het wordt een moeilijke klus om daar als winnaar uit te komen, nietwaar?

Waarom doen we zoiets?
Waarom focussen we zo vaak op onze minder goede kanten en gebruiken we net die eigenschappen om onszelf te vergelijken net anderen? Het antwoord zit in jouw ego: Die innerlijke stem die jou probeert te sturen naar wat het ego denkt dat goed voor jou is. De stem die jou graag aanzet tot een competitie met anderen om meer te hebben, zijn en doen, zodat je je nooit “minder” zult voelen. En in dit geval is jouw ego geen beste raadgever, omdat het geen ruimte biedt om jezelf te zijn, uniek en anders, onvergelijkbaar met anderen. En om daar gelukkig mee te zijn.

Ik leg het je allemaal uit in mijn 4-delige, online mastermind workshop “The Shift: Van Ambitie naar Zinvol Leven” die in november weer van start gaat. Check https://bit.ly/mm-theshift.

Tenslotte:
Als je jezelf dan tóch met anderen wilt vergelijken, doe dat dan eens in je voordeel, op basis van de dingen waarvan jij weet dat je anders bent…

Deel deze Inspiratiepost: