[INSPIRATIEPOST] Geluk is een richting, niet een plaats

We maken wel vaker de fout om nóg meer ons best te doen en nóg harder te werken als iets niet lukt, zonder na te denken of we wel de goede richting uit gaan. Ik althans wel, zeker vroeger.

Vroeger wist ik ook niet beter. Ik deed wat ik geleerd had, zoals ik het geleerd had en trok dat ook niet in twijfel. Dat er een andere manier was kwam niet eens in me op. Sterker nog, iedereen die het anders deed, deed het volgens mij verkeerd. Ja, zo sterk was mijn overtuiging.

Je kunt je dan ook wel voorstellen dat ik behoorlijk onderuit ging toen ik ontdekte dat ik de verkeerde richting uit ging. Er waren een burn-out en twee depressies nodig om mij een andere richting uit te krijgen.

Nu ga ik in de richting van een zinvol leven. Ik heb ontdekt hoe ik zingeving en voldoening kan vinden in vrijwel alles wat ik doe. Het heeft 5 jaar geduurd, maar ik heb mijn richting gevonden en eerlijk gezegd maken die 5 jaar nu ook niet meer uit.

Het belangrijkste wat ik heb ontdekt is dat geluk, zingeving en voldoening niet staat te wachten op de een of andere bestemming. Het is te vinden in de kleine stappen die ik elke dag in de richting van die bestemming mag maken, in de kleine dingen die ik dagelijks mag ervaren. Het is de richting van mijn reis die mij geluk laat ervaren, zelfs zonder dat ik mijn eindbestemming kunt zien. Zolang de richting juist voelt, maakt het niet uit of en wanneer ik een bestemming bereikt. Deze reis mag eeuwig duren.

Deel deze Inspiratiepost: