[INSPIRATIEPOST] Er zijn twee dingen om in het leven naar te streven

“Er zijn twee dingen om in het leven naar te streven: ten eerste zorgen dat je krijgt wat je wilt; en daarna ervan te genieten. Alleen de meest wijze mensen bereiken het laatste.” – Logan Pearsall Smith

Voel je wel eens (of vaak) de drang om telkens iets nieuws te willen? De drang naar meer en beter? Zoals geld, liefde, vrienden, tijd, enzovoort? Daar is op zich niks mis mee natuurlijk. We zijn als mensen van nature gedreven om te groeien en dat houdt in dat we altijd op zoek zijn naar meer en beter, in welke vorm dan ook.

Maar….

We leven in een wereld waar alles een tegenpool heeft, een tegengestelde. Een duaal Universum, noemen we dat ook wel eens. Bij hoog hoort laag, bij dik hoort dun, bij warm hoort koud. Bij meer hoort ook minder, bij beter ook slechter. Het een kan niet zonder het ander.

Waar het allemaal écht om draait in ons leven, is balans. Balans tussen die twee tegenpolen. Heel veel spreekwoorden en gezegden gaan hier ook over:

???? Na regen komt zonneschijn
???? Het gaat met vallen en opstaan
???? Soms zit het mee, soms zit het tegen
????

Geluk zit niet in één van de uitersten, maar in het besef van beiden en het vinden van de balans daartussen.

Hoe merk je dat je die balans hebt gevonden? Heel simpel: Als je je gelukkig voelt. Als je dankbaarheid voelt voor de positieve kant van iets, omdat je ook de negatieve kant kent. Als je niet alleen streeft naar meer en beter, maar ook kunt genieten van het resultaat. Zonder dat zit je gewoon vast in een ratrace, een oneindige drang naar meer en beter zonder ooit te beseffen waar je eigenlijk naar op zoek bent. Die race eindigt uiteindelijk in minder en slechter… maar misschien is dat nét wat je nodig hebt om uiteindelijk je balans te vinden.

Deel deze Inspiratiepost: