[INSPIRATIEPOST] Er is er maar één zoals jij.

Jezelf met anderen vergelijken is dus niet mogelijk. Zonder jou zou de wereld niet compleet zijn.

“Er is er maar één zoals jij”, zei mijn psychologe destijds. “Als jij er niet meer bent kan niemand die plaats innemen.”

Met andere woorden, je kunt jezelf en jouw waarde niet met die van een ander vergelijken. Dat is het zelfde als appels met peren vergelijken. Iedereen is uniek en levert een eigen bijdrage aan de wereld om zich heen.

Toch zit vergelijken in ons bloed. Vooral vergelijken in ons nadeel: de ander is beter, slimmer, slanker, sterker, enzovoort. Vergelijken in ons voordeel doen we maar weinig. We willen eigenlijk het liefst overal de beste in zijn, ofwel perfect. Dat is onmogelijk en bovendien erg vermoeiend.

Iedereen heeft waarde en die waarde is uniek. Ik kan geen van mijn vrienden met elkaar vergelijken en zeggen wie beter is. Ik ga het niet eens proberen. In plaats daarvan waardeer ik hen zoals ze zijn, elk met hun unieke eigenschappen, talenten, karakter enzovoort.

Het gaat er echter niet om dat ik jou kan waarderen, maar dat jij jezelf kunt waarderen. Zodra je daar een begin mee maakt, zul je merken dat alles en iedereen om je heen verandert. In jouw unieke voordeel…

Deel deze Inspiratiepost: