[INSPIRATIEPOST] De helden van de zorg

Weet je nog die witte lakens uit het raam, applaus in de straat iedere avond om acht uur. Voor de helden van de zorg, diezelfde helden die nu, nog geen anderhalf jaar later, druk en dreiging voelen over iets waar in het verleden iedereen vrij mocht over beslissen zoals een pr!k.

We spreken over de mensen die voor ieder van ons klaar staan op momenten dat we ze het meest nodig hebben. Niet als in klaar staan voor familie en vrienden maar klaar staan voor eender welke onbekende die hulp nodig heeft. We hebben het over de mensen die zorgen voor onze ouders en grootouders omdat wij het zelf niet kunnen. We hebben het over de mensen die je kan bellen op eender welk uur van de dag, zeven dagen op zeven. Het zijn de mensen die ook in het weekend van huis tot huis rijden om onze geliefden bij te staan.

Hebben zij je ooit gevraagd welk geloof je hebt? Kijken zij naar je beroep of inkomen? Vragen ze naar je levensstijl? Hebben zij ons ooit ondervraagd, onder druk gezet of gediscrimineerd op basis van onze persoonlijke keuzes? Zij staan klaar om iedereen te helpen die het nodig heeft, onafhankelijk van de persoonlijke levenskeuzes die jij gemaakt hebt. Vragen zij hoe vaak je rookt, hoeveel je eet en wat precies, hoeveel je sport en hoe goed jij voor jezelf zorgt voor ze zorg toedienen? Zij vellen geen oordeel over ons en helpen iedereen waar ze kunnen zonder aarzeling.

Gaan wij nu deze helden van de zorg dwingen om zich te laten pr!kken? Hen bedreigen met verlies van hun inkomen, hun job en hun passie omdat ze een andere mening hebben en een ander pad kiezen?

Haal maar je vuile was weer binnen, geen lakens, geen applaus. Wat zij nu echt nodig hebben is onze solidariteit, niet in woorden maar in daden. Want dit gaat er al lang niet meer over of je voor of tegen de pr!k bent, dit gaat over of je voor of tegen keuzevrijheid bent. Zij hebben het recht om over hun eigen lichaam en leven te beslissen zonder consequenties, net zoals jij en ik.

Tekst van : Jan Vermeersch

Deel deze Inspiratiepost: