[INSPIRATIEBRIEF] Geloof jij het ook pas als je het ziet?

Er zijn twee soorten mensen:

Degenen die zeggen:
“Ik zal het geloven als ik het zie.”

En degenen die zeggen:
“Om het te zien, weet ik dat ik het moet geloven.”

Tot welke groep behoor jij?

Wellicht denk je in eerste instantie aan de eerste groep.
Immers, het gezegde gaat: “Eerst zien, dan geloven.”
We willen eerst bewijs voordat we geloven dat iets bestaat.
Toch?

Vaak is dat ook zo.
We laten ons echt niet zomaar van alles wijsmaken door wie dan ook.
Kom eerst maar eens met bewijs dat het echt zo is, dan zien we wel verder.

Met deze instelling wil je dus overtuigd worden door iets of iemand van buiten jou. En dat werkt helaas niet altijd. Soms zijn er geen keiharde bewijzen die jou kunnen overtuigen dat je ergens in moet geloven. Kijk maar naar het geloof in een religie bijvoorbeeld. Sommige mensen geloven steevast in iets zonder dat er eenduidig kan worden aangetoond dat hetgeen ze geloven ook daadwerkelijk bestaat of juist is. En dat is helemaal oké.

Deze mensen behoren tot de tweede groep.
Ze weten dat ze pas gaan zien als ze eerst geloven.
Ze hebben geen overtuiging van iets of iemand buiten henzelf nodig, maar overtuigen zichzelf, van binnenuit. En dat is enorm krachtig.

Als je nou wat dieper nadenkt, zul je ontdekken dat niemand echt alleen maar in de eerste of tweede groep zit. Jij ook niet.
Er zijn situatie waarbij je in de eerste groep zit en situaties waarbij je in de tweede groep zit.

Ik geef je een paar voorbeelden:

???? Geloofde jij dat je je examen ging halen, voordat je er aan begon?
???? Geloofde jij dat je die baan ging krijgen, voordat je ging solliciteren?
???? Geloofde jij dat je partner “Ja!” ging zeggen voordat je jouw aanzoek deed?

Sterker nog, denk eens aan alles wat je in je leven hebt gepresteerd en waar je pas aan bent begonnen toen je geloofde dat het je ging lukken? En alles wat je niet gedaan hebt omdat je er niet in geloofde? Zie je hoe sterk jouw geloof in iets ervoor kan zorgen dat je wel of niet actie onderneemt?

Geloof drijft gedrag.
En gedrag levert resultaat.

Zo simpel is het eigenlijk, al ben je je er niet altijd bewust van.
Vaak begin je pas ergens aan als je er eerst voldoende in gelooft. Jouw geloof in wat voor jou mogelijk is, is je grootste drijfveer voor je acties en daarmee ook voor de resultaten die je boekt.

De vraag is dan ook vaak:
Hoe krijg ik geloof in iets dat ik graag wil, zodat ik de motivatie vind om er in volle overtuiging aan te beginnen en uiteindelijk het resultaat te krijgen dat ik zo graag wil?

Tenminste, als je op dat moment niet in de eerste groep zit en liever wilt wachten tot het vanzelf uit de hemel komt vallen. Dat mag natuurlijk ook. Maar of je daar op wilt gokken?

Als je zélf invloed wilt uitoefenen op wat het leven jou biedt, dien je ook zélf in actie te komen. Daarvoor heb je de juiste motivatie nodig en daarvoor weer een rotsvast geloof. En precies daar zit de grootste uitdaging. Als je dat onder de knie hebt, krijg je nagenoeg alles wat je wilt. Mee eens?

Zit je nog vaak in de eerste groep?
Geen probleem.

Je kunt er waarschijnlijk niets aan doen, je bent zo opgegroeid.
Je bent immers terecht gekomen in een maatschappij die grotendeels gebaseerd is op ambitie: het verkrijgen en verzamelen van veelal materiële zaken om uiteindelijk meer te zijn, hebben en doen dan anderen. En daar is op zich niets mis mee: Iedereen heeft dingen nodig om te overleven en gebruikt met name het eerste deel van zijn leven om die te verkrijgen. Het zogezegde huisje-boompje-beestje, zeg maar.

Maar wat vaak vergeten wordt, is de persoonlijke groei die van binnen plaats vindt. Het ontwikkelen van zelfwaarde, zelfvertrouwen, zelfbewustzijn en zoveel andere zaken die beginnen met “zelf”. Het zijn deze zaken die ons helpen bij het bouwen van een rotsvast geloof in wie we zijn en waartoe we in staat zijn. Het zijn net deze zaken die bepalen hoe we ons gedragen en welke resultaten we in ons leven kunnen bereiken.

Als je meer wilt weten over deze persoonlijke groei en over het creëren van een leven met betekenis, waarin geloof de belangrijkste drijfveer is voor alles wat je kunt bereiken, dan adviseer ik je om eens te kijken in mijn inspirerende mastermind workshop “The Shift: Van Ambitie naar Zinvol Leven”, op basis van het gelijknamige boek van Wayne Dyer. Een regelrechte eye-opener!

Deel deze Inspiratiepost: