[INSPIRATIETIP] Jouw biografie?

Je ziet ze wel eens voorbij komen, biografieën van bekende of beroemde mensen. Met een beschrijving van hun leven van begin tot einde. Als je iets met zo iemand hebt, kan dat heel interessant en inspirerend zijn. Jammer alleen dat je er met die persoon vaak niet meer over kunt praten, omdat biografieën vaak over iemand gaan die er niet meer is. Een soort van nagedachtenis dus.

Maar… wist je dat je zelf dagelijks een stuk van je eigen biografie schrijft? Zie jouw leven eens als een boek. De pagina waarop je nu bezig bent is de dag van vandaag. Vanavond, voor het slapen gaan, schrijf je er in wat je vandaag hebt meegemaakt, beleefd, geleerd, enzovoorts… De pagina’s die vóór de huidige komen, beschrijven jouw leven tot nu toe. En de pagina’s die na de huidige komen? Je zou kunnen zeggen dat die leeg zijn, maar in werkelijkheid staan daar stiekem je plannen en verwachtingen voor de toekomst in geschreven. Ja toch? Want we kijken allemaal met plannen en verwachtingen naar de toekomst.

Stel je eens voor dat er iets in je leven gebeurt waardoor al die plannen en verwachtingen opeens niet meer kloppen. Door iets dat jou overkomt of door een keuze die je vrijwillig maakt. Een reden om je leven over een andere boeg te gooien. Omdat je plannen en verwachtingen niet meer passen bij alles wat je tot nu toe geworden bent. Omdat je toe bent aan nieuwe plannen en verwachtingen. Dat zou je kunnen vergelijken met het uitwissen van alles wat op de komende pagina’s van jouw boek staat en dan opnieuw te gaan schrijven.

Geloof me, ik heb dat meegemaakt. In eerste instantie door iets dat me overkwam (een burn-out en depressie), maar achteraf, toen ik begreep waar mijn eigen verantwoordelijkheid lag, heb ik bewust de keuze gemaakt om het roer om te gooien.

En geloof me, dat is niet eenvoudig. Ik besefte op dat moment dat ik een groot deel van mijn leven in gedachten al gepland had. Waar, wanneer, hoe en met wie. En al wilde ik het allemaal anders en beter, de vraag was vooral HOE?

Als wij niet weten HOE we iets kunnen realiseren, hebben we de neiging om het maar niet te gaan doen. Herken je dat? Maar wat we ons vaak niet realiseren is dat onze motivatie niet uit het HOE komt, maar uit het WAAROM. Ik heb geleerd dat ik het WAAROM moet ontdekken en dat het HOE daar vanzelf uit voort komt. Want als je iets écht wilt, zoek je wel een weg om het te krijgen.

Wat ik daarbij ook geleerd heb, is dat ik het niet alleen hoef te doen. Het kán wel, maar het heeft een lagere slagingskans en het duurt ook nog eens een stuk langer. Een ander die jou kent of jou leert kennen, ziet dingen die jij zelf niet ziet. Blinde vlekken, heet zoiets. Met name jouw beperkende overtuigingen, die jou tegenhouden om de stappen te zetten die je moet nemen om te komen waar je zo graag heen wilt. Jij hebt het gevoel dat je vast loopt, terwijl de ander jou daar overheen kan helpen. Ik adviseer dan ook iedereen in een dergelijke situatie om hulp of begeleiding te vragen. Als je echt gemotiveerd bent omdat je jouw WAAROM kent, grijp je alles aan om je doel te bereiken.

Deel deze Inspiratiepost:

Ontvang je graag de Tips per mail?

Schrijf je hier in:

Fout: Contact formulier niet gevonden.