[BLOG] Hoe hoog scoor jij in jouw leven?

Kijk eens in de figuur bij deze blog. Je ziet de 7 niveaus van bewustzijn uitgezet tegen een berg, waarbij de niveaus 1 en 2 onderaan de berg liggen, de volgende 3 niveaus halverwege de berg (in de wolken of mist) en de laatste 2 niveaus liggen boven de wolken aan de top van de berg, in de stralende zon.

Mensen die leven in bewustzijnsniveau 1 of 2 zien de wereld om hen heen, maar niet de mogelijkheden om naar een hoger niveau te groeien. Als ze al omhoog kijken zien ze slechts wolken en mist, iets dat ze niet aantrekkelijk vinden. Ze blijven dan maar op hun eigen niveau ook al zijn ze daar niet altijd gelukkig. Het is wat het is en meer is er voor hen niet weggelegd, denken ze.

Mensen die leven op bewustzijnsniveau 3, 4 en 5 hebben besloten dat ze voor betere resultaten willen gaan en de berg van bewustzijn willen beklimmen. Daarbij komen ze in de wolken of mist terecht, wat betekent dat het uitzicht beperkt is en de weg niet altijd even duidelijk voor hen ligt. In dit gebied is vaak behoefte aan een gids, zoals een coach, die hen helpt het juiste pad naar de top van de berg te vinden. Hoe hoger het bewustzijnsniveau, hoe zekerder men de weg vooruit ziet en de juiste stappen maakt. Daar waar men deze klim zonder gids probeert komt het regelmatig voor dat men verdwaalt, de weg kwijt raakt en uit zekerheid de enige bekende weg neemt, namelijk terug naar beneden, naar de massa.

Mensen met een bewustzijnsniveau van 6 of 7 hebben de wolken en mist inmiddels achter zich gelaten en bedanken hun gids voor de begeleiding op hun weg naar de top. Ze hebben inmiddels een prachtig en vooral verstrekkend uitzicht vanaf de top van de berg en dat uitzicht geeft hen vertrouwen in hun acties en resultaten.

Overigens, niveau 7 is een zeer vluchtig niveau, waarmee ik bedoel dat dat niet in een permanente staat voorkomt. Iedereen op een dergelijk hoog niveau komt continu in nieuwe situaties die vereisen dat men nieuwe dingen leert en gaat toepassen, waardoor men zich eigenlijk weer op een lager niveau bevindt totdat ook de nieuwe lessen geleerd zijn. Vergelijk niveau 7 dus meer met een sprong in de lucht waarbij je je even los van de grond voelt en in een staat van euforie waant, waarna je weer met beide voeten op de grond gezet wordt om weer iets nieuws te leren.

De 5 levensgebieden en 7 niveaus van bewustzijn in één figuur:

Met deze kennis in je achterhoofd kun je per levensgebied gaan bepalen op welk niveau van bewustzijn je daar leeft. Het geeft je een resultaat dat je op het figuur bij deze blog kunt tekenen, waarna je de punten per levensgebied met elkaar verbindt en beter inzicht verkrijgt over de kwaliteit van jouw leven. Je ziet dan ook meteen waar je de kwaliteit kunt verbeteren en leest terug in de beschrijving van de niveaus van bewustzijn waar je aan moet werken.

N.B. Deze materie en nog veel meer komt aan bod in mijn Mastermind-training “Je wordt wat je denkt”. Informatie daarover vind je HIER.

Schrijf je in voor de proefles:

Momenteel zijn er geen nieuwe trajecten gepland.

Of schrijf je meteen in voor het volledige traject:

Momenteel zijn er geen nieuwe trajecten gepland.

Ontvang je graag de blogs per mail?

Schrijf je hier in:

Fout: Contact formulier niet gevonden.