[BLOG 3] – De 7 niveaus van bewustzijn

In mijn voorgaande blogs in deze serie heb je kunnen lezen dat de kwaliteit van je leven afhangt van de harmonie tussen deze vijf afzonderlijke levensgebieden:

1. Gedachten & emoties (je wordt wat je denkt)

2. Fysiek (zit je goed in je vel?)

3. Carrière (haal je voldoening uit je job?)

4. Financieel (leef je in overvloed of tekort?)

5. Relationeel (hoe is het contact met je naasten?)

In elk van deze 5 levensgebieden heb je een ander resultaat. Zo ben je misschien qua fysieke gesteldheid op en top fit en gezond, maar ben je niet gelukkig met je carrière. Of je hebt geld in overvloed maar bent al jaren op zoek naar de liefde van je leven. Hoe succesvol je in elk levensgebied bent, hangt voornamelijk af van jouw bewustzijn. Beter gezegd: van jouw niveau van bewustzijn. Want bewustzijn heeft 7 niveaus, van dierlijk (instinctief) tot meesterschap (perfectie). Weet daarbij dat geen enkel niveau beter is dan een ander, en vooral dat je niet slechts één niveau hebt maar verschillende, afhankelijk van het levensgebied bijvoorbeeld.

1. DIERLIJK (instinct, impulsief)

Op het eerste (laagste) niveau reageer je veelal op instinct. Beslissingen worden niet genomen op basis van bewustzijn, maar op basis van impulsen. Mensen met dit niveau van bewustzijn overkomt van alles, zo denken ze, omdat ze niet beseffen dat ze zelf invloed hebben op hun omgeving.

2. MASSA (volgzaam, instemmend)

Op het tweede niveau van bewustzijn vinden we bijna 90% van de bevolking terug. Mensen met dit niveau lopen met de massa mee, omdat ze denken dat er gewoonweg niets anders voor hen weggelegd is. Dat betekent niet dat ze tevreden zijn, maar wel dat ze geen mogelijkheden zien om hun leven te verbeteren. Het kernwoord van dit niveau is WENSEN.

3. ASPIRANT (verlangt, maar zonder actie)

Op het derde niveau vinden we mensen die meer willen maar er niets voor doen om uiteenlopende redenen, waaronder gebrek aan durf. Ze hebben goede voornemens maar ondernemen geen actie en vallen dan vaak gefrustreerd terug naar het niveau van de massa. Met de juiste begeleiding zouden deze mensen een start kunnen maken van verbetering van hun levenskwaliteit! Het kernwoord van dit niveau is HOPEN.

4. INDIVIDU (bereid tot actie en leren)

Niveau 4 wordt al een stuk interessanter. Het individu herkent zijn zelfvertrouwen en gaat zijn eigen weg. ze zijn bereid om te proberen en daarbij fouten te maken, wetende dat elke fout een les is om het een volgende keer beter te doen. Al doende groeit het bewustzijn naar het volgende niveau. Het kernwoord van dit niveau is GELOVEN.

5. DISCIPLINE (zelfvertrouwen en focus)

De mensen op dit niveau hebben moed, zelfvertrouwen, doorzettingsvermogen en focus. Deze mensen nemen actie omdat ze weten dat dat de enige manier is om hun doel te bereiken. Door te doen krijgen ze steeds meer ervaring en komen ze op niveau 6. Het kernwoord van dit niveau is VERTROUWEN.

6. ERVARING (vertrouwen door toepassen)

Dit niveau kenmerkt zich door opgedane ervaring als gevolg van toepassen. Op dit niveau aangekomen is er vertrouwen doordat je hebt geleerd dat kennis alleen geen macht is, maar toegepaste kennis wel. Het gaat er om dat je alles wat je geleerd hebt ook kunt toepassen in je leven en dat je moet blijven trainen om steeds beter te worden, totdat wat je doet jou geen moeite meer kost, omdat het een gewoonte is geworden. Het kernwoord van dit niveau is WETEN.

7. MEESTERSCHAP (controle en beheersing)

Dit is een niveau waarop je de leider bent geworden van je omgeving, waarop je jezelf beheerst tot in de puntjes van je tenen. Het leven ligt aan je voeten en jij wilt kiezen, bepalen en sturen. Je bent zielsgelukkig!

Een niveau van bewustzijn is geen waardeoordeel!

Nogmaals, in elk levensgebied kun je op een ander niveau van bewustzijn verkeren en daardoor andere resultaten boeken. Zo kun je zeer bewust met je gezondheid bezig zijn en je daardoor gezond en fit voelen, terwijl je in de relaties een stuk minder bewust bent en telkens een verkeerde partner aantrekt. Je kunt qua financiën laag bewust zijn en denken dat rijkdom niet voor jou is weggelegd, terwijl je in je carrière al je talenten kwijt kunt en elke dag met plezier naar je werk gaat. Bedenk daarbij steeds dat een niveau van bewustzijn niets te maken heeft met een waardeoordeel: je bent niet meer of minder waard dan iemand met een lager of hoger niveau van bewustzijn.

In mijn volgende blog combineer ik in een oefening de 5 levensgebieden met de 7 niveaus van bewustzijn, waardoor je op eenvoudige manier kunt zien waar je je in een levensgebied bevindt en ontdekt wat je daar tegenhoudt om meer bewust te worden en betere resultaten te krijgen.

Natuurlijk is er nog veel meer te vertellen over deze materie.

N.B. Deze materie en nog veel meer komt aan bod in mijn Mastermind-training “Je wordt wat je denkt”. Informatie daarover vind je HIER.

Schrijf je in voor de proefles:

Momenteel zijn er geen nieuwe trajecten gepland.

Of schrijf je meteen in voor het volledige traject:

Momenteel zijn er geen nieuwe trajecten gepland.

Ontvang je graag de blogs per mail?

Schrijf je hier in:

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Ik respecteer jouw privacy. Lees meer over hoe ik jouw persoonlijke gegevens verwerk in het privacybeleid.